Welkom bij WSV de Noord !

Vanaf het Noord-Hollandskanaal vaar je door het natuur gebied het Ilperveld en kom je uit bij het recreatie gebied Het Twiske waaraan onze havens liggen.

Erg landelijk maar op een steenworp afstand van Amsterdam*.

 

De watersportvereniging de NOORD heeft twee havens waarvan een het eiland, genoemd haven I.

De tweede is de vaste wal, haven II, hier is een parkeerterrein, een kantine, hier wordt van elk lid verwacht dat hij één maal per jaar in een ploegje de kantine schoonmaakt, en een bouwcombinatie met daarin oa een werkplaats en een fietsenstalling.

 

In totaal hebben wij ongeveer 44 ligplaatsen voor kajuitmotorboten tot 10 meter, 6 voor sloepen en 20 voor roeiboten .

Op het eiland is een helling waarop ’s winters, van oktober tot april,  ongeveer 20 boten kunnen staan.

 

Jaarlijks organiseren we oa  een puzzeltocht met roeiboten en er kan heerlijk gekanood worden op het Ilperveld (zie de tekst over het Ilperveld).
Op sportief vlak laten we ons oa gelden in de jaarlijkse 'koebootrace'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze vereniging is opgebouwd door de leden met zelf werkzaamheid en als regel geldt in onze vereniging dat iedereen verplicht is zijn steentje bij te drage (op de werkdagen in mei en september of op een ander moment als dat beter uitkomt).

Hierdoor kunnen wij het liggeld, inclusief water en stroom, laag houden.

 

In de gemeenschap kent men ons als de club die elk jaar de kinderen verblijdt met de 'komst van de goed heilig man' op een 'stoomboot'.

 

 

* Zie ook het kaartje bij Contact.

 

Den Ilp en het Twiske

Het Twiske

Aan natuurschoon geen gebrek bij WSV de Noord, ten westen van de havens is Het Twiske* een recreatie- en natuur-gebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek.

 

Natuurliefhebbers komen vooral aan hun trekken in de rustiger gedeelten en stiltegebieden.

 

Door het vele water verblijven er veel moeras-, riet- en watervogels. Om het water liggen weiden met onder andere Schotse Hooglanders, vossen en hermelijnen, bossen met onder andere de grote bonte specht, de gaai en de nachtegaal.

 

De Stootersplas is tot ruim 30 meter diep uitgegraven, de bodem is zandgrond en daardoor is het water uitzonderlijk helder vergeleken met omliggende gebieden in Zaanstreek en Waterland.

 

Het Ilperveld

Ten oosten het natuurgebied het Ilperveld. Het Ilperveld is een uitgestrekt brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten, rietkragen en het bijzondere trilveen. De veelzijdigheid van het Ilperveld is ongekend.

 

De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er zijn ook stukjes veenhei, waar struik- en zelfs kraaiheide groeit. U kunt aanmeren bij een rietveld en daar verend over de veenbodem stap­pen!

 

Den Ilp

Haven 2 (vaste wal) is via de weg te bereiken als Den Ilp 118 (let goed op het bordje De Noord, je rijdt er zo voorbij!). Gelegen dus in Den Ilp een lintdorp in de gemeente Landsmeer in de provincie Noord-Holland, het aantal inwoners bedraagt 970 (2008).

 

Het dorp werd sinds de jaren zestig landelijk bekend door de excentrieke schilder Anton Heyboer.

 

De bebouwing van Den Ilp loopt aan de zuidkant over in het dorp Landsmeer en aan de noordkant in Purmerland. Aan de westkant van Den Ilp dus Het Twiske met het meer de Stootersplas, aan de oostkant van het dorp ligt het Ilperveld.

 

*  Het Twiske ofwel ‘het tussenwater’,  een water dat de grens vormde tussen twee gebieden of percelen, in dit geval Landsmeer en Oostzaan.

 

Bron: Wikipedia, Landschap Noord Holland